Skip to main content

Joost is de winnaar van de Popprijs 2023

Case study

VideobriX en Walk In The Park verzorgen opnieuw uitzending Eurosonic Noorderslag

Eurosonic Noorderslag maakte Groningen van 17 tot 20 januari 2024 wederom de Pophoofdstad van Europa. Gedurende vier dagen weerklonk overal in de binnenstad muziek. Met een indrukwekkende opkomst van meer dan 40.000 bezoekers en een line-up van ruim 350 bands uit 31 Europese landen, bood Eurosonic Noorderslag (ESNS) opnieuw een exclusieve gelegenheid om nieuwe muzikale ontdekkingen te doen.

Het Eurosonic Noorderslag bestaat uit het showcasefestival Eurosonic en Noorderslag. Eurosonic vindt altijd plaats op woensdag, donderdag en vrijdag vóór Noorderslag en heeft een line-up met artiesten uit Europese landen inclusief Nederland. Noorderslag daarentegen richt zich alleen op nationale acts.

Noorderslag is een eendaags popmuziekfestival dat jaarlijks op de zaterdag na Eurosonic wordt gehouden in De Oosterpoort in Groningen. 's Avonds presenteerden 3FM-dj’s Vera Siemons en Justin Verkijk live vanuit het cultuurcentrum het televisieprogramma Eurosonic Noorderslag 2024. De uitzending bestond uit interviews, reportages en optredens van opkomend talent uit Nederland. Er waren performances van Froukje, Sef en Sophie Straat en persoonlijke reportages van Nederlandse talenten als Jana Mila, Droom Dit en Julia Sabaté. Exclusieve sessies van onder anderen Hiqpy, Kay Slice en Library Card maakten de avond compleet. 

Het hoogtepunt van deze afsluitende avond was de jaarlijkse uitreiking van de Popprijs, een prestigieuze prijs die sinds 1986 door een deskundige jury wordt toegekend aan de band of artiest die een significante bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De Popprijs voor 2023 werd gewonnen door Joost Klein, kortweg bekend als Joost. Hij gaat Nederland volgend jaar vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival in Zweden.

De Popprijs is een initiatief van BV Pop en de Kunstenbond/Ntb, en wordt uitgereikt door Buma Cultuur en ESNS.

Walk in the Park schakelde VideobriX in om samen de technische faciliteiten en de crew te leveren voor opnames en de uitzending van het live-televisieprogramma Eurosonic Noorderslag 2024. Op vrijdag 19 januari werden eerst verschillende sessies opgenomen in zowel Theater De Steeg als Theater De Machinefabriek in Groningen. Een selectie van deze opnames werd de volgende dag gebruikt in het live-televisieprogramma.

Op zaterdag werd weer samengewerkt met Walk in the Park om de live-uitzending van Eurosonic Noorderslag 2024 vanuit De Oosterpoort te verzorgen voor de NTR. Bovendien had 3voor12, het alternatieve popmuziek platform van de VPRO, toegang tot het audio- en videomateriaal voor reportages op hun YouTube kanaal.

De live-uitzending van het televisieprogramma Eurosonic Noorderslag 2024 werd gefaciliteerd met behulp van 9 camera's, een Scanner Crane en rails met camera dollies. 

Eurosonic Noorderslag 2024 was op zaterdag 20 januari live te zien bij de NTR op NPO 3 om 22:00 uur.

  • Meercamera

  • Live TV-productie

  • VBX4 regiewagen

  • Rails met camera dollies

  • Boxlenzen