Skip to main content

DeWolff winnaar Gouden Notekraker 2023

Case study

VideobriX verzorgt voor de 4de keer op rij de opnames van de Gouden Notekraker Awards

Op een feestelijke avond in de Melkweg in Amsterdam vond op 19 september 2023 de uitreiking plaats van de Zilveren en Gouden Notekraker. Deze prestigieuze onderscheidingen staan voor de hoogste eer die Nederlandse muzikanten aan hun collega's kunnen toekennen. Dit jaar is het een bijzondere editie van de Gouden Notekraker Awards, aangezien tevens het 30-jarig jubileum van Sena, de muziekrechtenorganisatie, werd gevierd.

De Gouden Notekraker is al sinds 1974 de muziekonderscheiding van collega's voor collega's, waarbij de nadruk ligt op collegiale waardering voor de meest bijzondere en invloedrijke live prestaties van het afgelopen jaar. Het is een initiatief van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb), gesponsord door Sena en georganiseerd door het gerenommeerde Dutch Perfomers House.

Dit jaar werd de Gouden Notekraker toegekend aan de getalenteerde Nederlandse band DeWolff. De band, bestaande uit Pablo van de Poel, Luka van de Poel en Robin Piso, werd geëerd voor hun jarenlange en uitzonderlijk invloedrijke podiumoptredens. DeWolff staat bekend om hun meeslepende live optredens en hun bijdrage aan de florerende Nederlandse muziekscene.

Helaas kon de rockband uit Geleen niet fysiek aanwezig zijn om de prijs in ontvangst te nemen. De afwezigheid van de winnaar werd gecompenseerd door de projectie van een interview met DeWolff waarbij de Award werd uitgereikt. Vervolgens deed de band in de video een uitvoering van het nummer Nighttrain, waarbij ze ondersteunt werden door blazers en achtergrondzangeressen. Al deze opnames werden op 24 augustus in Maastricht vastgelegd en eveneens verzorgd door VideobriX.

Naast de Gouden Notekraker werd ook de Zilveren Notekraker uitgereikt. Deze prijs is bedoeld om opkomend jong talent aan te moedigen die het afgelopen seizoen indruk hebben gemaakt op hun collega's in de live muziekwereld. Bij Sena aangesloten muzikanten kenden de Zilveren Notekraker 2023 toe aan nieuwkomer en smaakmaker Bente, die indruk maakte met haar artistieke bijdragen aan de Nederlandse muziekscene.

Tijdens het Gouden Notekraker evenement wordt ook altijd de Humble Heroes Award uitgereikt. Deze Award is in het leven geroepen om sessiemuzikanten die veel hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek in de spotlight te zetten. De prijs ging dit keer naar Krezip-drummer Bram van den Berg, die tijdelijk U2's vaste drummer Larry Mullen vervangt tijdens een aantal optredens in Las Vegas. Hierdoor kon ook Bram niet persoonlijk aanwezig zijn. De frontvrouw van Krezip, Jacqueline Govaerts, nam namens hem de prijs in ontvangst.

De live-registratie van het evenement werd verzorgd door VideobriX met behulp van zes camera's. Met dank aan Cees Gogs, de organisator van de Gouden Notekraker, voor het opnieuw vertrouwen op VideobriX om de opnames te faciliteren. Het resultaat wordt op maandag 6 november om 22:00 via NPO 2 extra uitgezonden.

  • Meercamera

  • TV-productie

  • Regiewagen VBX4

  • Scanner Camera Cranes

  • Canon boxlenzen