Skip to main content

VPRO Boeken keert na vier jaar terug op de buis

Case study

VideobriX levert de technische faciliteiten en crew voor een wekelijks televisieprogramma op NPO 2

VPRO Boeken was veertien jaar lang (tussen 2005 en 2019) op televisie te zien en bood al die jaren een podium voor prominente schrijvers en dichters uit binnen- en buitenland. De publieke omroep stopte er uiteindelijk mee, omdat het programma niet meer van deze tijd zou zijn. Een groep van honderden schrijvers, journalisten, tv- en radiomakers en columnisten tekende daarna tevergeefs protest aan tegen het schrappen van het tv-programma. Na vier jaar komt er weer een wekelijks boekenprogramma van de VPRO op televisie.

Het vernieuwde Boeken is vanaf zondag 25 februari 2024 te zien op NPO 2. Het programma wordt gepresenteerd door Lotje IJzermans, bekend van haar interviews voor Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1.

Met een vernieuwde insteek presenteert Boeken een gevarieerd programma met wisselende gasten. Hierin worden niet alleen gesprekken over boeken gevoerd, maar ook discussies en interviews met auteurs komen aan bod. IJzermans deelt haar enthousiasme: "In Boeken willen we literatuur in al haar rijkdom laten zien. Ik houd ervan om met een interview een verhaal te vertellen - over het boek, de schrijver en de wereld om ons heen."

Het nieuwe seizoen van VPRO Boeken omvat acht afleveringen en de opnames voor de eerste aflevering vonden plaats op 16 februari 2024. Boekenliefhebbers kunnen vanaf zondag 25 februari wekelijks om 17.45 uur op NPO 2 genieten van het boekenprogramma op de Nederlandse televisie. Voor de eerste uitzending op 25 februari zijn Murat Isik en Rinske Bouwman te gast, op 3 maart Lisa Weeda en op 10 maart de familie Chabot en Simone Atangana Bekono.

VideobriX heeft de technische faciliteiten en crew geleverd voor alle acht afleveringen. Elke aflevering is opgenomen in de sfeervolle Bibliotheek Neude in hartje Utrecht. Afhankelijk van het aantal gasten per aflevering worden 4 tot 8 camera’s ingezet, waarvan altijd twee camera dollies op rails.

  • Meercamera

  • TV-productie (serie)

  • Fly-away regieset

  • Rails met camera dollies

‘uitstekende gesprekken over uitstekende boeken’ 

Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur van de boekensite Bazarow